William Hagman – Min luftfartsreise – Braathens

Opplæring og Karrierebegynnelse

Hvordan formet utdannelsen ved OSM deg som pilot?

Tiden min ved OSM har definitivt spilt en avgjørende rolle i å forme meg som pilot. Programmet ga et solid grunnlag både når det gjelder teknisk forståelse og praktiske flyferdigheter, og utfordret meg kontinuerlig til å forbedre meg og være disiplinert gjennom de 1,5 årene jeg var der. Men utover selve flygingen og teorien, bidro det også – tror jeg, for de fleste i klassen min – til å gi en verdifull forståelse av viktigheten av ydmykhet, tilpasningsevne og lagarbeid. Som instruktørene våre ofte minnet oss på: «Du vet aldri hvem som kan bli kapteinen din en dag.» Det har faktisk vist seg å være sant – jeg har hørt mange historier om kapteiner som endte opp med å fly som sjef over sine tidligere instruktører, noe som viser hvor raskt rollene kan endre seg i denne bransjen. Totalt sett var opplevelsen transformativ – fra null erfaring til å bli en flyselskapspilot, men også til å bli en trygg og selvsikker person.

Hvorfor valgte du å gå på OSM, og hva fikk deg til å søke på Braathens?

Jeg valgte å begynne på OSM Aviation Academy etter å ha lest anmeldelser og snakket med noen tidligere studenter som anbefalte skolen sterkt. Deres positive erfaringer og profesjonelle utfall ga meg tillit til at utdanningen ville være av høy kvalitet. Jeg ble også spesielt tiltrukket av at OSM tilbyr et CPL-program i stedet for MPL. Jeg satte pris på de bredere mulighetene man kan få med CPL, spesielt tidlig i karrieren, men også det at man får flere flytimer i et faktisk fly – noe som har vist seg å være en stor fordel, spesielt når man opererer ATR 72-600.

Når det gjelder Braathens, var det flyselskapet jeg hadde praksis hos, og jeg fikk et veldig godt førsteinntrykk av selskapet. Da vi kom dit, hadde vi allerede CPL “i hånda” og fikk tilbud om jobb ganske tidlig i praksisperioden. Engasjementet vi viste i arbeidet vårt, samt en positiv holdning, gjorde oss til gode kandidater til stillingene som First Officer. Jeg fikk virkelig følelsen av at Braathens verdsetter personligheten til sine ansatte, og det gjorde at miljøet var veldig bra da vi ble ansatt.

Søknads- og Utvelgelsesprosess


Har du noen tips til piloter som vurderer å søke på Braathens?

Før vi fikk jobbtilbud hos Braathens, måtte vi gjennom noen tester og et psykologisk intervju med SIAP (Scandinavian Institute of Aviation Psychology). Rekruttereren – som nå er vår sjef – kjente oss allerede litt fra før, så vi hadde også et kort intervju med ham der vi snakket om oss selv og hva slags planer vi hadde for karrieren videre i bransjen.

SIAP-testene var ganske like de du kanskje allerede har tatt for å komme inn på OSM, og til intervjuet: vær deg selv!

 

William Hagman Braathens
William Hagman Braathens

Karriereutvikling og Innsikt i Bransjen

Hva slags endringer i luftfartsbransjen har du lagt merke til i løpet av din tid som pilot?
Selv om jeg kun har vært flyselskapspilot i rundt 1,5 år, er en av de mest markante endringene jeg har merket den ekstreme og økende etterspørselen etter kvalifiserte piloter. Dette har også ført til at våre avtaler kan forhandles på en bedre måte, slik at de får en mer rettferdig struktur som tar hensyn til både produksjon og livsstil.

Hva er den største forskjellen mellom å fly som student og å fly som flyselskapspilot?
Den største forskjellen mellom å fly som student og som flyselskapspilot er ansvarsgraden og omfanget av operasjonene. Som student handler det selvsagt mest om å lære det grunnleggende – å håndtere flyet, forstå prosedyrer og bygge selvtillit. Feil er forventet og en del av læringsprosessen, med en instruktør til stede som kan veilede og korrigere.

Som flyselskapspilot har du ansvar for passasjerenes sikkerhet, og du opererer i et komplekst, høyt koordinert miljø. Du jobber nå alltid mot en tidsplan på en helt annen måte enn før, og du er en del av et crew der kommunikasjon og samarbeid er avgjørende. Feilmarginen er naturligvis mye mindre, og forventningene til profesjonalitet, konsistens og situasjonsforståelse er betydelig høyere. Det er likevel viktig å minne seg selv på at man aldri er ferdig utlært – og at det er en grunn til at man er to piloter og ikke bare én!

Det handler ikke bare om hvordan man flyr, men også om hvorfor og når man tar bestemte beslutninger – alltid med sikkerhet og punktlighet i tankene. Og du fortsetter å lære gjennom hele karrieren.

Livet som Braathens-pilot

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for en Braathens-pilot?
Dagene ser veldig forskjellige ut nå som vi flyr som ACMI-operatør for SAS og Austrian. Det er vanskelig å si hvordan en «typisk dag» ser ut, men å fly ATR 72-600 innebærer ofte korte flyvninger – alt fra 20 minutter til rundt 1,5 time – med raske turnaround. Nå som vi flyr for andre selskaper, er vi ofte bindeleddet mellom små flyplasser og større knutepunkter der passasjerene har videreforbindelser. Punktlighet er derfor ekstremt viktig for å sikre at passasjerflyten fra A til B til C går som den skal. Vi veksler mellom å jobbe tidlig og sent, og kan fly mellom 2 til 6 etapper per dag – noen ganger til seks forskjellige byer eller til og med land.

Hva er den mest utfordrende flyplassen du har landet på?
Flyplasser kan være utfordrende på mange ulike måter – spesielt hvis du aldri har vært der før. Her er tre eksempler på flyplasser som kanskje ikke var direkte utfordrende, men definitivt «annerledes» første gang jeg var der:

  • Klagenfurt (LOWK): Flyplassen ligger omgitt av høyt og fjellrikt terreng, noe som gjør operasjonene mer komplekse. En stor utfordring er de ikke-standardiserte prosedyrer ved avbrutt innflyging og motorhavari, som er annerledes enn på lavtliggende flyplasser – spesielt med en ikke så kraftig maskin som ATR 72-600. Her er det lite rom for feil, så det kreves god forberedelse og situasjonsforståelse – særlig i dårlig vær eller lav sikt.

  • Frankfurt (EDDF): Som Europas fjerde største og en av verdens travleste flyplasser, krever Frankfurt fullt fokus under innflyging. Trafikken er tett, kommunikasjonen med ATC er hurtig og presis, og du har sjelden mer enn ett forsøk – du må rett og slett få det riktig første gang.

  • Hamburg (EDDH): Hamburg er kanskje ikke blant de største eller mest komplekse flyplassene terrengmessig, men har sine egne utfordringer. Kommunikasjon med bakkemannskapet kan være vanskelig – både grunnet språkbarrierer og manglende oppfølging av instruksjoner som boarding. I tillegg brukes en litt annerledes rekkefølge på radiofrekvenser enn det vi er vant til, noe som kan skape forvirring ved forespørsel om klarering, oppstart, pushback og taxing.

Hvordan påvirker timeplanen din balansen mellom jobb og fritid?
Da jeg var basert på Bromma, var balansen mellom jobb og fritid veldig god – men det var også en helt annen type drift og produksjon. Etter at vi begynte med ACMI-flyvninger for SAS og Austrian, har det blitt mer krevende å opprettholde denne balansen. Braathens er fortsatt i en prosess der de prøver å optimalisere denne nye driftsmodellen, og jobber med å finne gode løsninger for at alle skal være fornøyde med arbeidsplaner og livskvalitet.

William Hagman Braathens
William Hagman Braathens

Inne i Braathens

Hvilke stillinger starter piloter vanligvis i hos Braathens (First Officer, Second Officer, osv.)?
Hvis du begynner hos oss rett etter pilotutdanning, starter du karrieren din som First Officer. Hver besetning består av én kaptein, én First Officer, én Senior Cabin Crew Member (Cabin Chief) og én Cabin Crew Member.

Hvordan var din type rating hos Braathens?
Type rating-programmet var godt strukturert, og instruktørene var (og er fortsatt) fantastiske. Det tok omtrent seks uker å fullføre, så det var ganske intensivt – men ikke overveldende. Simulatorpartneren min og jeg gjorde simulatortreningen vår i Madrid, hvor vi tilbrakte rundt to og en halv uke. I løpet av den tiden fikk vi muligheten til å fokusere både på teori og flyging, samtidig som vi fikk nyte byen og ta inn det Madrid har å by på. Det var en utrolig opplevelse, og helt klart to av de morsomste ukene i karrieren min så langt. Nå som vi må trene i simulator hver sjette måned, er det selvfølgelig ikke helt det samme lenger – haha!

Måtte du betale for type ratingen, og var det en bindingstid?
Braathens dekket hele kostnaden for type ratingen i bytte mot en bindingstid på tre år – og de tre årene går fort!

Hva er noen av fordelene ved å bli pilot i Braathens?
Å bli pilot i Braathens kommer med flere fordeler. Én av dem er muligheten til å fly ATR 72-600, som er kjent for å være et ganske krevende fly å håndtere. Det gir deg virkelig muligheten til å skjerpe ferdighetene dine i manuell flyging og bygge solid airmanship.

Utover det tekniske er arbeidsmiljøet i Braathens svært behagelig og rolig. Teamet er tett sammensveiset, uten høye vegger eller stiv hierarkisk struktur, noe som gjør samarbeid og kommunikasjon naturlig og uanstrengt. Samholdet blant kollegaene er helt unikt, og skaper en støttende og inkluderende atmosfære som gjør det til en glede å fly og jobbe her.

Del på: