Logo

Meny

Er jeg for høy til å kunne bli pilot?

Alt for mange ganger har vi hørt noen si “jeg er for høy til å kunne bli pilot” i frustrasjon fra noen som alltid har drømt om å bli pilot. Ja, det er enkelte høydekrav for piloter, men de fleste personer faller innenfor dette spekteret. Det er faktisk ingen spesifikke grenser for hva som ansees som for høyt eller for lavt til å kunne bli kommersiell pilot.

Det er få industrier som er så omspunnet i myter og misoppfatninger som luftfarten. Ryktene som spres rundt om piloter er ofte overdrevet – tro det eller ei, men de fleste av kollegaene mine er ikke “supermennesker” mange tenker på når de ser for seg en pilot (ikke si at jeg sa det …). Uansett, noen av ryktene er, i hvert fall delvis, sanne.

I denne bloggserien så skal vi gjøre vårt beste for å få klarhet i noen av de mange ryktene rundt flyging – og piloter spesielt.

Vi starter med kanskje det mest kjente ryktet: “Det er strenge høydekrav for piloter”.

Alt for mange ganger har vi hørt noen si “jeg er for høy til å kunne bli pilot” i frustrasjon fra noen som alltid har drømt om å bli pilot.

Ja, det er enkelte høydekrav for piloter, men de fleste personer faller innenfor dette spekteret. Det er faktisk ingen spesifikke grenser for hva som ansees som for høyt eller for lavt til å kunne bli kommersiell pilot. Vi mistenker at denne misforestillingen kommer av de strenge kravene i luftforsvaret. Hvis du ønsker å bli pilot i det Svenske luftforsvaret så må du være mellom 161 og 190 cm, rett og slett for å få plass, og kunne manøvrere flyet sikkert.

Fun fact: Tom Cruise som spilte Maverick (den mest ikoniske jagerflypiloten noen sinne) i Top Gunville faktisk vært for lav til å kunne bli jagerflypilot i det virkelige liv.

Når det kommer til kommersiell luftfart, så er ikke kravene så strenge – ja, cockpiten er tilpasset det gjennomsnittlige mennesket, men enkelte ting som setehøyde og posisjon kan justeres slik at du sitte komfortabelt. Høydekravet er derfor ikke så nøye og det kommer mer an på kroppens proporsjoner.

Hvis du vurderer å bli pilot, men er usikker fordi du tror du er for høy (eller for lav!) så anbefaler vi at du besøker oss og får prøvesittet flyene våre, slik finner du fort ut om høyden din vil være et problem (som oftest så vil det nok ikke være det!).

Følg med for enda flere luftfartsmyter og gjerne ta kontakt om du har spesifikke spørsmål du ønsker svar på i denne serien!

Del på: